Almanya’da Nitelikli Çalışanlar İçin Oturum İzni Alma Süreci Hakkında Bilgi Bülteni
- Giriş
Almanya hükümeti, yapmış olduğu yeni düzenlemelerle Avrupa Birliği dışından gelen göçmenlerle iş gücü açığını kapatmayı ve nitelikli yabancı iş gücünden yararlanmayı amaçlamaktadır. Almanya hükümeti yabancı iş gücü açığını kapatmayı amaçlarken birtakım kıstaslar belirlemiştir. Bu husus, “Üçüncü Devlet Vatandaşlarının Yüksek Nitelikli İstihdam Amacıyla Giriş ve İkamet Koşullarına İlişkin 2021/1883 Sayılı Direktif”[1] ile düzenlenmektedir.
Avrupa Birliği dışından nitelikli çalışanların Almanya'ya gelişini kolaylaştıracak yeni göç yasası Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamalı olarak uygulanmak üzere Alman Hükümeti tarafından kabul edilmiştir. İşbu bilgi bülteninde Almanya Hükümeti tarafından yasalaştırılan Nitelikli Göç Yasası uyarınca oturum izni alma şartları ve başvuru sürecine ilişkin bilgilere değinilecektir.
- Almanya’da Çalışmak İçin Denklik Kapsamında Sayılan Meslekler
Almanya dışında alınan diplomalar ile icra edilen mesleklerin Almanya’da icra edilmeye devam edilebilmesi için ilgili meslek için Almanya’da denklik belgesi alınması zorunludur. Almanya’da çalışabilmek için Alman Hükümeti tarafından belirli meslekler açısından kategorizasyon yapılmış ve yasayla düzenlenmiş olan mesleklere denklik alınmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir[2]. Almanya’da çalışma başvurusunda hangi mesleklerin denkliği için hangi ilgili birimlere başvuru yapılması ve bu başvuru süreci hakkında detaylı düzenlemeler bulunmaktadır.
- Nitelikli Çalışanlar İçin Oturum İzni Alım Şartları ve Süreci
Alman Hükümeti tarafından kabul edilen yeni yasa, nitelikli yabancı işçileri ülkeye çekmeyi ve ülkedeki iş gücü açığıyla mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Söz konusu süreçte her yıl, hangi sektörlerin çalışana ihtiyacı olduğuna dair kotalar belirlenmekte ve ilgili sektörlerde istihdam yapılması planlanmaktadır.
Nitelikli Çalışanların oturum izni alabilmeleri için aşağıdaki şartlardan minimum üç tanesini karşılaması gerekmektedir: [3]
• Bir diploma ya da mesleki eğitim,
• Üç yıllık mesleki deneyim,
• Dil bilgisi veya daha önce Almanya'da bulunmuş olmak,
• 35 yaş ve altı olmak.
Haziran 2024’te yürürlüğe girecek Fırsat Kartı (Chancenkarte) uygulaması ile üçüncü devletlerden gelen nitelikli çalışanlara Almanya'da iş arama imkânı sunulacaktır. Alman diplomasıyla denk bir eğitim veya meslek diplomasına sahip olan kişiler koşulsuz olarak “fırsat kartı” alınabilmektedir.
Ancak denk bir diplomaya sahip olunmaması halinde “Fırsat Kartı” alabilmesi için yabancı bir üniversite diplomasına, en az iki yıllık bir mesleki diplomasına veya yurt dışındaki bir Alman Ticaret Odası tarafından verilen bir meslek diplomasına sahip olunduğunun kanıtlanması gerekmektedir. Keza Fırsat Kart alınabilmesi için aranan diğer önemli kriter, Mavi Kart başvurusundan farklı olarak, temel Almanca (A1 seviyesi) veya B2 seviyesinde İngilizce bilinmesi zorunluluğudur.[4]
Nitelikli işçi alımı başvurusunda gerekli belgeler (Başvuru formu, Özgeçmiş Diploma ve transkript, Referans mektupları, Sağlık raporu, Vize başvuru formu vb.) başvurulan mesleğe ve pozisyona göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Sonuç
Alman Hükümeti’nin yeni göç yasası uyarınca nitelikli çalışanların oturum izninin alabilmesi için gerekli prosedürlerin ve koşulların sağlanabilmesi için gerekenler işbu bilgi bülteninde açıklanmıştır. Söz konusu prosedürlere yönelik başvuru süreçlerinin oldukça teknik ve kapsamlı bir konu olmasından dolayı bu hususta hukuki danışmanlık alınması, işlemlerin daha hızlı ve kesin bir şekilde sonuçlandırılabilmesi adına faydalı olacaktır.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021L1883 (Erişim tarihi: 29.02.2024)
[2] https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/tr/uzmanlar.php# (Erişim tarihi: 12.03.2024)
[3] Nitelikli iş gücü alımına dair sıkça sorulan sorular, (Erişim tarihi: 24 Şubat 2024),
[4] Almanya’da Nitelikli İş Gücü Yasası Meclisten Geçti, (Erişim: 24 Şubat 2024), https://www.bbc.com/turkce/articles/cjmy8vxrgg2o