Özel Eğitim Kurumlarında Uygulanabilecek Zam Oranları Hakkında Bilgi Bülteni
- Giriş
2771 sayılı ve 03.01.2025 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile özel öğretim kurumlarında uygulanabilecek en yüksek zam oranı hakkında birtakım düzenlemeler yapılmıştır.
İşbu bilgi bülteninde eğitim ücretine ve yemek, kahvaltı, servis dışındaki ücretlere yapılacak fiyat artışının sınırları ve bu düzenlemeden kaçıncı sınıf öğrencilerinin yararlanabileceği gibi hususlara değinilecektir.
- Zam Oranları Hakkında
Ø Eğitim Ücretleri Yönünden:
Yapılan değişiklikler akabinde Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği (“Yönetmelik”) çerçevesinde[1];
- okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken; bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret,
- okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınmaktadır.
Yönetmeliğe göre yapılacak zam oranı [Yİ-ÜFE[2]+ TÜFE)/2]+5 formülüne göre hesaplanacaktır.
Somutlaştırmak gerekirse; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 yılı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı %41,10’dur[3]. 2024 yılı Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise 58,51 olarak açıklanmıştır[4].
Bu bağlamda Yönetmeliğe[5] göre, 2025- 2026 yılı özel öğretim kurumlarının ara sınıflarındaki eğitim ücretine uygulanabilecek en yüksek zam oranı %54,8[6] olup, Yönetmelik ile özel öğretim kurumlarının belirlenen orandan daha fazla zam yapmasının önüne geçilmiştir.
Ancak bu düzenleme yalnızca ara sınıflarda eğitim gören öğrenciler için geçerli olacak olup; 1., 5. ve 9. sınıf öğrencileri bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.
Ø Yemek, Kahvaltı ve Servis Ücretleri Dışındaki Hizmet Ücretleri Yönünden
Yönetmeliğin özel eğitim kurumlarında yemek, kahvaltı ve servis dışındaki ücretlerin belirlenmesine ilişkin hükümlerinde de birtakım değişiklikler yapılmıştır[7].
Buna göre, okulların ara sınıflarının yemek, kahvaltı ve servis ücreti dışındaki hizmet ücreti Yönetmelik uyarınca 2025-2026 döneminde en fazla %49,8[8] oranında artırılabilecektir. Bu yasal sınırlama yine 1.,5. ve 9. sınıf öğrencilerini kapsamayacaktır.
Bunun dışında Yönetmelikte yapılan değişiklikler ile,
- 1.-5. ve 9. sınıfların okul ücretlerine fahiş fiyat uygulanmayacağı ve
- okullar tarafından ders kitabı adı altında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
- Sonuç
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birçok ebeveyni ilgilendiren eğitim vb. hizmet ücretleri artışı hakkında düzenleme yapılmış ve fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Yapılan düzenlemeler doğrultusunda kademeli geçiş öğrencileri haricinde ara sınıflardaki öğrencilerin eğitim zam oranı 2025- 2026 yılı için en fazla %54,8 oranında olacak, kademeli geçiş öğrencilerine fahiş fiyat uygulanamayacak, ara sınıflarının yemek, kahvaltı ve servis ücreti dışındaki hizmet ücreti zam oranı ise en fazla %49,8 olacaktır.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Bkz: Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği madde 53
[2] Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi
[3] Türkiye İstatistik Kurumu, Son Erişim Tarihi: 03.01.2024, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Yurt-Ici-Uretici-Fiyat-Endeksi-Aralik-2024-53697
[4] Türkiye İstatistik Kurumu, Son Erişim Tarihi: 03.01.2024, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Aralik-2024-53621
[5] 20.03.2012 Tarihli 28239 Sayılı Resmî Gazete, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
[6] [(41.10 (Yİ-ÜFE) +58.51 (TÜFE))/2+5= 54,8]
[7] Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği madde 53 metni “Kurumlar, öğrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar; servis hizmeti karşılığında alacakları ücreti ise ulaştırma koordinasyon merkezleri (UKOME) tarafından servis ücret tarifelerinin belirlendiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde tespit ederler. Okulların ara sınıflarının bu fıkrada sayılan yemek ve kahvaltı ile servis ücreti dışındaki hizmetlerinin ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrencilerin hizmet ücretleri belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yİ-ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2] oranından fazla artış yapılamaz. Bu fıkrada yer alan hizmetlerden talep eden veliler faydalanır.” şeklinde düzenlenmiştir.
[8] [41.10 (Yİ-ÜFE) +58.51 (TÜFE)]/2]