İtalya’da Golden Visa ile Oturum İzni Kazanılması Hakkında Bilgi Bülteni
- Giriş
Vizeler, kişilerin vatandaşı olmadıkları ülkelere seyahat etmelerine olanak sağlayan, seyahat edilecek ülke makamları tarafından verilen izin belgesi olarak tanımlanmaktadır.[1]
Vizeler kullanım ve seyahat amaçlarına göre farklı sınıflara ayrılmıştır. Kişinin söz konusu ülkede çalışması, eğitim alması, oturma maksadına sahip olması gibi farklı gerekçelerle, vizeler faklı gruplar, adlar ve dolayısıyla farklı şartlarla tasnif edilmektedir.
Golden Visa programı ile belirli miktarlarda yatırımı programa dahil olan ülkelere getiren kişiler için ailesini de kapsar şekilde ilgili ülkede oturum izni olanağı sağlanmaktadır. Birçok Avrupa ülkesi, oturum izni ve hatta vatandaşlık almak isteyen kişiler için Golden Visa programı sunmaktadır.
- İtalya’da Golden Visa ile Sağlanan Olanaklar
İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra İtalya da 2017 yılında dahil olduğu söz konusu Golden Visa programı “la dolce visa” ile yabancı yatırımını teşvik amacıyla AB üyesi olmayan kişilere oturum izni olanağı sağlamaktadır.[2]
Programa başvuran kişilerin yanında; başvurucunun anne babası, eşi, reşit olmayan çocukları ve 18 yaş üzerinde engeli bulunan çocukları da söz konusu oturum iznine ve sağlanan imkanlara başkaca herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın sahip olabilmektedirler.
Programın en büyük avantajlarından birisi oturum iznine ek olarak çalışma iznini de beraberinde getirmesidir. Buna göre, Golden Visa ile İtalya’da ikamet hakkına sahip olan kişiler ve ailelerinin aynı zamanda ülkede bir iş sözleşmesinin varlığı ile çalışmaları olanaklıdır.
Golden Visa ile kişilere Schengen Bölgesi içerisinde serbest dolaşım hakkı sağlanmaktadır.[3] Bu yönle, program dahilinde, başvuru sahibi ve ailelerine ilgili ülkelerde ek bir vizeye ihtiyaç olmadan sınırsız seyahat imkânı sağlanmaktadır. Öyle ki, İtalya’da kalmak için herhangi bir şekilde süre kısıtı bulunmamakta olup kişilerin istediği zamanlarda ülkede yaşama olanakları mevcuttur. Ayrıca bununla beraber, oturum izninin devam etmesi için İtalya’da yaşama, yerleşme zorunluluğu yoktur.
Ek olarak, programa dahil olan kişilerin İtalya’da ulusal kamu sağlık hizmetlerinden ve eğitim olanaklarından yararlanma imkanları da mevcuttur.
- Yatırım Seçenekleri
Esasen İtalya’da Golden Visa ile oturum iznine sahip olabilmek için, öngörülen dört farklı yatırım türünden birisinin tamamlanması zorunludur.[4] Kişilerin ilgili miktarlara ulaşmak amacıyla birden fazla yatırım yoluna başvurma olanakları bulunmamakta olup yalnızca tek bir yöntem ile söz konusu eşiklere ulaşılması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin tercih edebileceği yatırım türleri şunlardır;
-
İtalyan yenilikçi bir girişime 250.000,00 € yatırım: Kişilerin, İtalya makamlarınca onaylanan yenilikçi girişimlerden birisine söz konusu minimum tutarın yatırılması suretiyle Golden Visa’ya başvuru yapabilmesi mümkündür.
- Bir İtalyan sermaye şirketine 500.000,00 € yatırım: İtalya’da kurulmuş ve halihazırda faaliyetlerine devam eden bir şirketin borsada işlem gören veya henüz listelenmemiş hisselerine yatırım yapılması yolu ile programa dahil olunabilmektedir.
- İtalya'daki bir girişime 1.000.000,00 Euro bağış: Yatırım, kültür, eğitim, bilimsel araştırma ve doğal mirasın korunması gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu yararı gözetilen bir projeye söz konusu miktarda yatırımın yapılması ile Golden Visa için başvuru yolu açıktır.
- İtalyan devlet tahvillerine 2.000.000,00 Euro'luk yatırım: Son olarak, devlet tahvillerinin satın alınmasıyla da söz konusu minimum yatırım eşiği koşulunun sağlanması halinde Golden Visa için başvuru mümkündür.
- Golden Visa Geçerlilik Süresi ve Yenilenmesi
Golden Visa için öngörülen şartların tamamının karşılanmasıyla beraber kişilere öncellikli olarak 2 yıl geçerli olmak üzere oturum izni verilmektedir. Bundan sonra bahse konu yatırımın halen mevcut olması şartına karşılık olarak, mevcut oturma izninin süresi dolmasına en az 60 gün kala başvuru yapılarak 3 yıl süreyle oturum izni yenilenebilmektedir. Ayrıca 5 yılın geçmesiyle beraber daimî oturum iznine başvuru imkânı da mevcuttur.
- Golden Visa ile İtalya’da Vatandaşlık Kazanılması
İtalyan vatandaşları, dünyadaki 190 ülkeye vizesiz seyahat, herhangi bir AB ülkesinde yaşam ve çalışma haklarına sahiptirler. İtalyan vatandaşlığı kural olarak; kabul, doğum, evlilik veya soy yoluyla kazanılmaktadır.[5] Salt yatırım yoluyla İtalyan Vatandaşlığının edinilmesi mümkün olmasa da ülkede belirli bir süre ikamet edilmesi koşuluna dayalı olarak vatandaşlığa kabul yoluyla hak kazanılması mümkündür.
Bu yönle Golden Visa sahipleri, İtalya’da daimî ikamet hakkı kazanmalarına istinaden, en az 10 yıllık kalıcı ikamet süresinin doldurulması üzerine öngörülen diğer şartları taşımaları halinde İtalyan Vatandaşlığı edinebilmektedirler.
- Sonuç
İtalya’da yabancıların belirli miktarlarda yatırımı ülkeye getirmeleri koşuluyla oturum iznine sahip olabilmeleri mümkün kılınmıştır.
Golden Visa ile kişilere ve aile üyelerine İtalya’da oturum izninin yanı sıra Schengen ülkelerine vizesiz seyahat, kamu hizmetlerine erişim gibi birçok olanak da beraberinde gelmektedir. Ayrıca ikamet edilmeye başlanmasının ardından belirli sürelerin geçmesiyle kalıcı oturum iznine ve hatta İtalyan Vatandaşlığına hak kazanılması da mümkündür.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Vize ile Oturum/Çalışma İzni Arasındaki Farklar, erişim için: https://www.gulachukuk.com.tr/tr/gulac-bulten/yabancilar-ve-vatandaslik-hukuku/vize-ile-oturumcalisma-izni-arasindaki-farklar-hakkinda-bilgi-bulteni, (son erişim: 03.01.2024)
[2] Law no. 232 of 11 December 2016, known as the “2017 Budget Law”, introduced (art. 1, par. 148) a new reason for entry and long-term residence in Italy, by adding to the Consolidated Act on Immigration (“TUI”, leg. decree 286/1998) the Article 26-bis, named "Entry and residence for investors".
[3] Schengen Bölgesi, ortak sınırlarında pasaportları ve diğer birçok sınır kontrolünü resmi olarak kaldırmış olan 27 Avrupa ülkesinden oluşan bir bölgedir.
[4] Ministry of Enterprises and Made in Italy, Investor Visa for Italy Policy Guidance, (last update: 19 July 2021)
[5] İtalya Vatandaşlık Kanunu, erişim için: https://www.italyankonsoloslugu.com/italya-vatandaslik-kanunu, (son erişim: 03.02.2024)