Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik Hakkında Bilgi Bülteni
A. Giriş
İsmini kriptografi şifreleme yönteminden almış olan kripto (sanal) paralar; para veya sair maddi tasarruf varlıklarına alternatif olarak tasarlanmış olan dijital varlıklardır. İlk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in oluşturulmasından bu yana birçok farklı kripto para türü ortaya çıkmıştır.
Ülkemizde özellikle son yıllarda döviz oranlarının yükselmesi, yatırım araçlarının sınırlandırılması gibi nedenler yatırımcıların farklı yatırım kollarına yönelmesine neden olmuştur. Bu sebeple kripto varlıkları, Türk Lirasının hacim ve tedavülünü, ödemeler için kullanılacak yöntemler ve araçları belirlemek amacıyla 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Ödemelerde Kripto Para Kullanılmamasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) 16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
B. Kapsam
Yönetmelik ile Türk mevzuatında kripto varlığın tanımı ilk şu şekilde yapılmıştır: “Kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.”
Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki, Yönetmelik, kripto para alım satım platformlarını düzenlemediğinden veya bu platformları herhangi bir izin/lisans almaya zorlamadığından kripto para alım satım işlemlerine Yönetmelik yayım tarihinden önceki gibi devam edilebilecektir. Zira Yönetmelik ile sadece, kripto paraların ödemelerde, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kullanılamayacağı düzenlenmiştir.
C. Yönetmelik ile Getirilen Düzenlemeler
Yönetmelik uyarınca kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve kullanılmasına yönelik aracı hizmetler sunulamayacaktır. Kripto varlıklara ilişkin alım-satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara (kripto para borsa kuruluşları gibi) ödeme hizmeti sağlayıcıları (dijital cüzdan kuruluşları, vb.) tarafından para aktarılması yasaklanmıştır. Dolayısıyla 30.04.2021 itibariyle Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren ve kripto varlıkların elektronik para veya ödeme aracı vasfıyla kullanılmasını sağlayan uygulamalar ve şirketlerin bu hizmetlerine son vermesi gerekecektir.
Yönetmelik, kripto varlıklar ile doğrudan ve dolaylı olarak ödeme yapılmasına yönelik iş modellerinin geliştirilmesini ve geliştirilen bu tip iş modellerine hizmet sunulmasını da engellemektedir. Yine ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin işlem yapılan platformlara fon aktarımı yapılmasına aracılık edemeyecektir.
D. Sonuç
Yönetmelik ile kripto varlıklara ilişkin olarak bir hukuki statü düzenlenmemiş, yalnızca kripto varlıkların ödeme aracı olarak kabul edilmeyeceği belirlenmiştir. Yönetmelik kripto para alım satım işlemlerini ve bu işlemlerin sürdürüldüğü platformların mevcut faaliyetlerini yasaklayıcı hükümleri düzenlemediğinden kişilerin Yönetmelik öncesi kripto varlık alım satım işlemlerine devam etmelerine engel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu