Malta’da Şirket Kuruluşu ve Oturum İzni Alınması Hakkında Bilgi Bülteni
- Giriş
Avrupa Birliği içinde stratejik bir konuma sahip olan Malta, yalnızca avantajlı vergi sistemiyle değil, aynı zamanda girişimciler ve yatırımcılar için sunduğu yüksek yaşam kalitesi ve oturum olanaklarıyla da dikkat çekmektedir. İngilizcenin resmi dil olduğu ve gelişmiş dijital altyapısıyla öne çıkan bu ada ülkesi, hem Avrupa pazarına açılmak isteyen işletmeler hem de Avrupa’da yaşamak isteyen profesyoneller için cazip bir seçenek haline gelmiştir.
Malta’da oturum izni alınması halinde kişiye 26 Schengen Ülkesine vizesiz seyahat etme olanağı, vatandaşlık alınması halinde ise 180’den fazla ülkeye vizesiz seyahat hakkı sağlanmaktadır.
İşbu bilgi bülteninde Malta’da şirket kuruluşu ve oturum izni yolları hakkında detaylı bilgi verilecektir.
- Malta Şirket Kuruluşu ve Oturum İzni
Malta’da şirket kurmak Avrupa Birliği içinde ticaret yapmak isteyen girişimciler için oldukça cazip bir seçenek olup, Malta’da en yaygın şirket türü limited şirkettir.[1] Malta’daki ticari şirketler, dünya çapındaki gelirleri üzerinden Avrupa’daki en düşük fiili kurumlar vergisi olan %5 oranında vergi öder. Bunun yanı sıra Malta’da Fikri Mülkiyet şirketleri, iGaming şirketleri, Gemicilik şirketleri ve Havacılık şirketleri önemli vergi avantajlarına sahiptir. Şirketin faaliyet konusuna ve türüne göre kredi olanakları, vergi avantajları ve hibe destekleri bulunmaktadır.
Malta’da şirket kurma süreci şu adımları içerir:
- Şirket türünün belirlenmesi,
- Ticaret unvanı seçimi,
- Ön onay başvurusunun yapılması,
- Ana sözleşmenin hazırlanması,
- İşletme adresinin belirlenmesi
Limited şirketlerde minimum sermaye 1.165-EUR olmakla birlikte Şirket kuruluş işlemleri sırasında en az %20’sinin Malta bankalarında açılmış bir hesaba yatırılması gerekmektedir. Limited Şirket, düşük sermaye ve daha esnek ortaklık yapısı sağlar.
Şirket kuruluşunun ardından çalışma izni başvurusu yapmak mümkündür. Ancak bu başvuru için şirkete kayıtlı olan ilk kişinin AB vatandaşı olması ve şirketin Jobsplus’a[2] kayıt olması gerekmektedir. Çalışma izni ilk başta 1 yıl için verilmekte ve süresi sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
- Yatırım Yoluyla Kalıcı Oturum İzni Programı (MPRP)
Malta’da 375.000-EUR bedelinde mülk satın alınması veya yıllık ortalama 14.000-EUR bedelinde mülk kiralanması halinde kalıcı oturum izni programına başvuruda bulunmak mümkündür.
Başvuru sahibinin,
- en az 18 yaşında olması,
- kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri geçindirebilecek sabit ve düzenli bir gelir kaynağına sahip olması,
- geçerli bir pasaportunun bulunması,
- sabıka kaydının temiz olması,
- Malta sağlık sistemi açısından risk teşkil edebilecek bulaşıcı bir hastalığının ya da ciddi bir sağlık sorununun olmaması,
- Malta’da sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir.
İlgili yatırımın devam edip etmediği 5 yıl boyunca denetlenmektedir. Diğer bir deyişle bu sürede satın alınan evin satılması veya kiralanan mülkün kira akdinin sona ermesi halinde oturum izninin iptali söz konusu olabilecektir.
Asıl başvuru sahibiyle birlikte başvuru sahibinin
- eşi,
- 18 yaşından küçük çocukları,
- 18-29 yaş arası bakmakla yükümlü olduğu çocukları,
- kendisinin ve eşinin kendilerine bağımlı 55 yaşın üzerinde olan ebeveynleri de bu program kapsamında oturum izni başvurusunda bulunabilir.
Başvurucuların oturum izninin yenilenmesi için ikamet koşulu bulunmamakla birlikte 1 yılın en az 4 haftasında Malta’da ikamet etmesi önemlidir. Asıl başvuru sahibinin ev satın alması veya mülk kiralamasına ek olarak Malta Hükümeti’ne maddi katkıda bulunması da gerekmektedir.[3]
Bu program kişilere Malta vatandaşlığı değil kalıcı oturum izni ve Schengen ülkelerinde her 180 gün içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat imkânı sağlamaktadır. Başvurucular 6 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabilecek olsa da değerlendirme süreçleri oldukça uzun sürmektedir.
- Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı
Malta’da,
- 36 ay ikamet şartıyla 600.000-EUR veya
- 12 ay ikamet şartıyla 750.000-EUR yatırım yapılarak vatandaşlık başvurusunda bulunmak mümkündür.
Diğer bir deyişle vatandaşlık başvurusu yapabilmek için kişinin 12 ay veya 36 ay ikamet etme şartını içeren iki farklı başvuru türü bulunmaktadır. Oturum izninde olduğu gibi vatandaşlık başvurularında da başvuru sahibi en az 18 yaşında olmalı, kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri geçindirebilecek sabit ve düzenli bir gelir kaynağına sahip olmalı, geçerli pasaportu bulunmalı, sabıka kaydı temiz olmalı, Malta sağlık sistemi üzerinde ciddi bir sorun oluşturabilecek nitelikte bulaşıcı bir hastalığı veya sağlık soru olmadığını kanıtlamalı ve sağlık sigortası yaptırmalıdır.
- 36 Ay İkamet Seçeneği ile Vatandaşlık Programı : Malta’da 600.000-EUR tutarında devlete yatırım yapılması halinde başvurucu 36 ay ikamet etme şartıyla 36 ayın sonunda vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahiptir. Asıl başvuru sahibiyle birlikte başvuru sahibinin eşi, 18 yaşından küçük çocukları, 18-29 yaş arası bakmakla yükümlü olduğu çocukları, başvuru sahibinin ve eşinin kendilerine bağımlı 55 yaşın üzerinde olan ebeveynleri de bu program kapsamında başvurabilir. Ancak bu kişilerin de adli sicil kaydı olmamalı, tehlikeli bir sağlık sorunu olmamalı ve geçerli bir pasaportu bulunmalıdır ve bu başvurucular için ayrıca 50.000-EUR tutarında ek yatırım yapılması gerekmektedir.
- 12 Ay İkamet Seçeneği ile Vatandaşlık programı : Malta’da 750.000-EUR tutarında devlete yatırım yapılması halinde ise başvurucu 12 ay ikamet etme şartıyla 12 ayın sonunda vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahiptir. Başvuru şartları ve kapsadığı kişiler bakımından 36 aylık ikamet seçeneği ile aynı şartlara sahip olmakla birlikte sadece vatandaşlık başvurusu yapabilme süreleri ve buna bağlı olarak yatırım tutarları değişiklik göstermektedir.
Her iki vatandaşlık programında devlete yatırımlar haricinde Malta’da kayıtlı hükümet dışı bir kuruluşa 10.000-EUR bağış yapılması zorunludur.[4] Önemle belirtmek gerekir ki devlete yapılan yatırımların yanı sıra Malta’dan 750.000-EUR tutarında ev satın alınması veya yıllık en az 16.000-EUR tutarında mülk kiralanması gerekmektedir. Başvuru sonucunda tüm şartları sağlanması halinde Malta pasaportu elde edilir ve 10 yıl süreyle geçerlidir. 10 yılın sonunda tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Malta vatandaşları Avrupa Birliği’nin sağladığı tüm avantajlardan yararlanabilir. ABD ve Kanada başta olmak üzere 180’den fazla ülkeye vizesiz seyahat hakkı sağlamaktadır.
- Sonuç
Malta, stratejik konumu, Avrupa Birliği üyeliği, avantajlı vergi rejimi ve yatırımcılara sunduğu oturum ile vatandaşlık fırsatlarıyla hem bireyler hem de işletmeler için cazip bir merkez konumundadır. Şirket kurarak ticari faaliyet yürütmek isteyen girişimciler için düşük vergi oranları ve esnek şirket yapıları önemli avantajlar sağlarken; oturum veya vatandaşlık almak isteyen yatırımcılar için çeşitli programlarla yasal ve düzenli bir yol sunulmaktadır. Kalıcı oturum izni ve vatandaşlık programları, yatırımın türüne ve süresine göre farklılık gösterir. Ancak her iki program da hem başvuru sahiplerine hem de ailelerine Schengen ülkelerinde serbest dolaşım, Avrupa’da yaşama ve iş kurma gibi önemli haklar tanır.
Malta’da şirket kurmak veya yatırım yoluyla oturum/vatandaşlık elde etmek isteyen bireylerin, başvuru sürecinin karmaşıklığı ve mevzuatın güncelliği nedeniyle uzman danışmanlık desteği alması, sürecin güvenli ve sorunsuz şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Private Limited Company
[2] Jobsplus, Malta'da iş gücü ve istihdamla ilgili tüm konuları düzenleyen ve yöneten resmi devlet kurumudur.
[3] Malta Hükümeti’ne geri ödemesiz bağış yapması gerekmektedir. Ev satın alan bir kişi 30.000-EUR, ev kiralayan kişi ise 60.000-EUR bağış yapmalıdır. Bununla birlikte Malta’da kayıtlı hayır kurumlarına da bağış yapılması gerekmektedir.
[4] Kayıtlı bir spor, kültür, bilim, hayırseverlik, hayvan bakımı, kültürel sivil toplum kuruluşları veya bir derneğe de bağışta bulunulabilir.