Yunanistan’da Golden Visa ile Oturum İzni ve Vatandaşlık Kazanılmasına İlişkin Bilgi Bülteni
A. Giriş
Vize; bir ülkenin herhangi bir maksatla ülkesine girecek olan kimseleri onayladığını ve girişlerini/geçişlerini kabul ettiğini gösterir resmi izin belgesidir. Kişinin söz konusu ülkede çalışması, eğitim alması, oturma maksadına sahip olması gibi farklı gerekçelerle, vizeler faklı gruplar, adlar ve dolayısıyla farklı şartlarla tasnif edilmektedir. Vizelerin edinilme da yolları da bu nedenle değişiklik göstermektedir.[1]
Golden Visa programı; ev sahibi ülkenin mevzuatında belirtilen miktarda yatırım yapan ve başvuru için gerekli şartlara sahip olan başvurucuya; ömür boyu oturum hakkı ve Avrupa Birliği içerisinde serbest dolaşım hakkı sağlayan bir vize türüdür. İşbu bilgi bültenimizde bu yöntemle oturum izni veya vatandaşlık veren ülkeler arasında hali hazıra en düşük yatırım eşiğine sahip olan Yunanistan için Golden Visa ile oturum izni ve vatandaşlık kazanılması hakkında incelemelere yer verilecektir.
B. Golden Visa Başvurusu İçin Aranan Koşullar
Golden Visa başvurusunun değerlendirilmesinde en temel şartı, değeri en az 250.000,00-EUR olan bir gayrimenkul yatırımında bulunmaktır. Bunun haricinde Golden Visa programının; AB/AEA üyesi olmayan bir ülke vatandaşı olunması, temiz bir adli sicil kaydına sahip olunması ve/veya on sekiz yaşını doldurmuş olunması gibi koşulları bulunmaktadır.
Başvurucunun temel koşul olan en az 250.000,00-EUR değerindeki gayrimenkul yatırımını yapabilmesi için parasının yurtdışına aktarılabiliyor olması şarttır. Ayrıca söz konusu paranın kaynağının belirli ve takip edilebiliyor olması gerekmektedir.
Yunanistan Golden Visa Yasası’nda yapılan 23.12.2020 tarihli değişiklikle birlikte uzaktan başvuru imkanı sağlanmakta ve bu sayede başvuru anı ve sonrasında ülkede bulunma gereği bulunmamaktadır.
C. Golden Visa Edinmenin Sağladığı İmkanlar
Golden Visa programı dahilinde, başvuru sahibi ve ailelerine oturma izni ve Schengen ülkelerinde ek bir vizeye ihtiyaç olmadan sınırsız seyahat imkanı sağlamaktadır. Bu açıdan program, başvurucunun karşılıklı olarak vize ve sınır kontrolünü resmen kaldıran yirmi altı Avrupa ülkesinden oluşan Schengen bölgesinde sınırsız erişime sahip olmasına olanak sağlamaktadır.
Golden Visa uygulaması bulunan ülkelerde sağlanan imkanlar farklılık gösterebilmekle birlikte, Yunanistan Golden Visa programının çalışma hakkı sağlamamasına karşın aile birleşmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca Yunanistan Golden Visa kalış süresi hakkında herhangi bir sınırlama engeli oluşturmadan sağlık ve eğitim yardımlarıyla birlikte gelmekte ve bakmakla yükümlü olunan aile üyelerine de başvuranın sahip olacağı imkanları sağlamaktadır.
Aile birleşmesi Yunanistan açısından geniş anlamda değerlendirilebilmekle birlikte başvuranın çocukları dışında, ebeveynleri ve eşinin anne-babasının da başka bir gereklilik olmaksızın kart alabilecekleri anlamına gelmektedir.
D. Çifte Vergilendirme Anlaşması
Çifte vergilendirme, vergiye tabi bir gelirin birden fazla ülkede vergi konusu olması, aynı gelirin hem elde edildiği ülkede hem de geliri elde edenin mukim olduğu yerde vergilendirilmesi anlamına gelmektedir.
Türkiye ve Yunanistan arasında bulunan Çifte Vergilendirme Anlaşması sayesinde sadece elde edilen gelir üzerinden vergi ödeme yükümlülüğü oluşmaktadır.
E. Yunanistan Golden Visa Yatırım Seçenekleri
Yunanistan’da Golden Visa başvurusunun değerlendirilebilmesi için, değeri en az €250.000,00 olan bir gayrimenkul yatırımı yapmanın yanı sıra, farklı yatırım opsiyonları da bulunmaktadır. Başvuru sahiplerinin tercih edebileceği yatırım türleri şunlardır :[2]
- Yunanistan’da en az €250.000,00 değerinde konut veya işyeri amaçlı kullanılabilir gayrimenkul satın alımı[3]
- 10 yıllık bir kira sözleşmesi[4]
- En az 000 Euro yatırım
- Yunan devlet tahvilleri
- Yunanistan’daki gayrimenkul yatırım şirketlerinin tahvilleri veya hisseleri
- Merkezi Yunanistan’da olan girişim fonu ve özel sermaye hisseleri ve tahvilleri
F. Yatırım Türüne Göre Koşullar
Yunanistan’da Golden Visa program ile oturum izni ve/veya vatandaşlık kazanılması amacıyla yapılan yatırımların türüne göre gerekli şartlar da farklılık göstermektedir. Şöyle ki;
- Golden Visa programına başvuru amacıyla bir mülk satın alınmış ise;
- Gayrimenkul mülkiyeti başvurana ait olmalıdır. Gayrimenkul sahibi yatırımcılar mülklerini başkalarına kiralama hakkını haizdir.
- Ayrıca, kümülatif değer ve inşaat şirketi ile yapılan sözleşmenin en az 250.000,00 Euro olması koşuluyla, arazi yatırımı yapılması mümkündür.
- Sahibi, mülkü bir tüzel kişilik aracılığıyla edinmişse, başvuru sahibinin şirket hisselerinin tamamına sahip olması gerekir.
- Bir konaklama tesisi kiralama sözleşmesi imzalanmış ise;
- Sözleşme, minimum 10 yıllık bir süreyi ve 000,00-EUR bedelindeki kira tutarını kapsamalıdır.
- Sözleşme, mülkün on yıllık kiralama eşdeğeri için tek bir kira ödemesini
Tüm şartların yerine getirilmesi durumunda yaşam boyu yenileme garantisi ile verilmiş olan Golden Visa oturma izni, her beş yılda bir yenilenebilmektedir. Bu sayede Golden Visa programı, Yunanistan’da ömür boyu oturum hakkı sağlamaktadır.
Yatırım yapılan gayrimenkul, asıl başvuru sahibinin tam mülkiyetinde kalmış halde ise veya kira sözleşmesi dolayısıyla başvurulmuş ve söz konusu kiralamalar veya sözleşmeler geçerli ve uygulanabilir durumda ise oturma izninin yenilenmesi talep edilebilmektedir.
G. Sonuç
1981 yılından beri Avrupa Birliği, 2000 yılından beri Schengen ve 2001 yılından beri Euro Bölgesi ülkesi olan Yunanistan’ın; Golden Visa programı sağlayan ülkeler arasında ekonomik olarak en rahat başvuru koşullarına sahip olması sebebiyle Yunanistan’da oturum izni veya vatandaşlık talebi giderek artmaktadır.[5]
Belirtildiği üzere, ülkenin coğrafi, kültürel, sosyal açıdan sağladığı fırsatların yanı sıra başvuranların kendileri ve aileleri açısından ikincil vatandaşlık sahibi olma imkanına kavuşması, Schengen bölgesinde vizesiz seyahat etme özgürlüğü ve bu sayede sağlanabilecek ticari avantajlar ile iş insanlarına yeni yatırım ve iş kanalları oluşturma potansiyelinin gerçekleştirilmesi, 2022 yılının son verilerine göre Yunanistan vatandaşlarının 183 ülkeyi ziyaret edebilmesi gibi sebepler, Yunanistan’ı oturma izni veya vatandaşlık başvuruları hakkında tercih edilebilir kılmaktadır.
Yunanistan’da Golden Visa programına başvuru ve sonrasında oturum izni ve/veya vatandaşlık süreçlerinin usulüne uygun şekilde yürütülmesi için gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan içerisinde iş ve işlemlerin takibini gerçekleştirmeye ehil danışmanların bilgi ve deneyimlerinden faydalanılması gerekmektedir. Konusunda yetkin kişilerin hizmetlerinden faydalanılması talep edilen vizenin daha kısa süre içerisinde ve daha az masrafla temin edilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Bkz: https://gulachukuk.gen.tr/ispanyada-oturum-izni-alinmasi-proseduru-hakkinda-bilgi-bulteni/
[2] Bkz: (2022, Eylül 2) Yunanistan Golden Visa Yatırım Seçenekleri. Get Golden Visa. https://getgoldenvisa.com/tr/yunanistan-yatirim-oturma-izni#ftoc-yunanistan-golden-visa-yatirim-secenekleri
[3] Mülkün, Yunanistan anakarasında veya etrafındaki adalarda bulunması gerekmektedir.
[4] Otel konaklaması veya entegre turizm beldelerinde mobilyalı turistik konutlar
[5] Göç ve İltica Bakanlığı’nın sağladığı verilere göre en çok; özellikle gelişmekte olan ülke vatandaşları ile yatırım sahibi iş insanları tarafından talep edilmektedir.