Green Card Başvuru Sürecine İlişkin Bilgi Bülteni
A. Giriş
Amerika Birleşik Devletleri, ülkedeki kültürel çeşitliliği arttırmak amacıyla 1995 yılında çeşitlilik göçmen vize programını (‘DV Program’) yürürlüğe koymuştur. Yeşil kart (Green Card) kurası olarak da bilinen DV program, her yıl yaklaşık 55 bin kişiye göçmen vizesi alma şansı tanımaktadır.[1]
Green Card vizeleri, bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir çekiliş̧ sonucunda belirlenmektedir.[2] Altı coğrafi bölge arasında paylaştırılan bu vizeler için bölgelerde bulunan hiçbir ülke, ilgili sene içinde verilecek olan vizelerin toplamının yüzde yedisini aşamaz.[3] Bu kuralar sonucu Green Card sahibi olan kişiler ABD’de kalıcı ikamet etme hakkına sahip olmakla birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları devam ederken Amerikan vatandaşlarının yararlandığı ABD’de iş kurma, çalışma, eğitim gibi birçok haktan yararlanabilmektedirler. İşbu bilgi bülteninde Green Card başvuru sürecine ve sonraki aşamalarına değinilecektir.
B. Green Card Başvuru Koşulları
Öncelikle Green Card başvurusu yapabilmek için sistemin elverdiği ülkelerden birinin vatandaşı olmak gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu her Türk vatandaşı Green Card başvurusu yapabilecektir. Lise mezunu olunmaması halinde son beş yıl içinde eğitim, deneyim ve uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olunması gerekmektedir ve başvuru yapabilmek için dil koşulu aranmamaktadır.
Fakat bu durumun istisnaları bulunmaktadır. (1) kişi başvuruya elverişli ülke vatandaşı olmasa bile, pratikte bu kişinin eşi başvuruya uygun ülke doğumlu olsa idi diğer eş de başvurusunun değerlendirilmesini talep edebilecekti. (2) Ayrıca, ilgili vatandaşlık kanunundan ötürü,[4] başvuruya uygun bir ülkede doğmayan kişinin anne veya babasının başvuruya uygun bir ülkede doğması halinde, kişi anne veya babasının doğum yeri olan ülkeye göre değerlendirilmeyi her halükârda talep edebilecektir.
C. Green Card Başvuru Süreci
Başvurular https://dvprogram.state.gov adresinden elektronik başvuru formu doldurularak ücretsiz olarak yapılmaktadır. Başvuru formuna girmeniz gereken bilgiler ise Ad Soyad, Medeni hal,[5] Eğitim Bilgileri vb, gibi temel bilgilerdir.
Başvuru sahibinin geçerli ve süresi dolmamış olan pasaportunun numarası ve geçerlilik süresi bilgileri önceki senelerde istenmekteydi. Ancak 2022 yılında yapılacak başvurularda bu şart kaldırılmıştır. Yukarıda anlatılan bu süreci ‘İlk Başvuru’ ve ardından ‘Vize Görüşmeleri’ takip etmektedir.
C.1. İlk Başvuru
Daha önce belirttiğimiz üzere, Dışişleri Bakanlığı, kazanan kişileri tüm geçerli başvurular arasından ve her bölge ve ülke için ayrılmış kotalar dahilinde, bilgisayar yardımıyla, rastgele olarak seçmektedir.[6] Bakanlık kazananlara bilgilendirme mektubu yahut e-posta göndermemektedir. Başvuru sonucu sadece başvuru durumu kontrol sayfasından sorgulanabilmektedir. Başvuru sahipleri başvuru sonuçlarını https://dvprogram.state.gov/ESC/ adresinden elektronik başvuru sonrasında ekranda çıkan konfirmasyon numarası ile kontrol edebilecektirler.,
Kurayı kazanan başvuru sahipleri Amerika’ya göçmenlik ile ilgili detaylı açıklamaların ve ücret bilgisinin yer aldığı bir onay sayfasına yönlendirilmektedirler. Yani kuranın kazanılması halinde sadece Başvuru Durumu Kontrol Sayfasından bilgilendirme yönergelerine cevap verdikten sonra e-posta mesajları alınmaktadır. Bu mesajlarda vize görüşmesinin kesin tarih ve saati söylenmemektedir; sadece görüşme ile ilgili detayların Başvuru Durumu Kontrol Sayfasında mevcut olduğu bildirilmektedir.[7]
C.2. Vize Görüşmeleri
Çekilişin ardından Amerika Büyükelçiliği ya da Amerika Konsolosluğu’nda vize görüşmelerine katılmak gerekmektedir. Vize görüşmeleri bu programın en önemli noktalarından biridir. İş bu görüşmeler esnasında tüm başvuru sahipleri program kapsamında vize alma kriterlerine uygun olduklarını kanıtlamak durumundadırlar.[8] İstenilen eğitim düzeyine veya iş deneyimine sahip olmamak veya başvuru sırasında yanlış ya da eksik bilgi vermek diskalifiye veya Amerika Vizesinden menedilme gibi önemli sonuçlara sebep olabilir.
Vize görüşmesine götürülmesi gereken belgeler; pasaport, pasaport teslim alma yeri kaydı, sağlık raporu, diploma/iş deneyimi, nüfus kayıt örneği, varsa evlilik cüzdanı, varsa boşanma belgesı̇ veya ölüm kayıt örneğı̇, malı̇ belgeler, 16 yaşının üstündekı̇ başvuru sahı̇pleri ı̇çı̇n arşiv kayıtlı adli sicil kaydı, askerlı̇k belgesı̇, mahkeme ve hapı̇s kayıtları, yabancı dildeki belgelerin tercümeleri ve fotoğraflardır.
DV programını kazanmış fakat haklarından mali yılın sonu olan 30 Eylül’e kadar yararlanmamış kişilerin hakları bir sonraki seneye devredilemez. Ayrıca programı kazananların mali yılın sonuna kadar vizelerini almış olmaları gerekmektedir. Vize başvuruları onaylandığı takdirde kişilerin pasaportları ve göçmen vize paketleri şahsen teslim alınmak üzere Türkiye’de bir PTT (T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü) şubesine gönderilecektir.[9]
Vizesi onaylanan kişiler, ABD’ye göç etmek veya ülkede oturmak zorunda olmamakla birlikte, bu kişilerin Green Card hakkını kaybetmemek için vizeyi aldıktan sonraki 6 ay içinde 1 kez Amerika’ya girmesi gerekmektedir. ABD’de en az 5 yıl bulunan Green Card sahipleri bu sürenin sonunda ABD vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olmaktadır.
D. Sonuç
Sonuç olarak Green Card başvuruları her yıl ekim ile kasım ayları arasında yapılmakta olup başvuru sonuçları bir sonraki yılın mayıs ayında açıklanmaktadır. Özellikle belirtmek gereklidir ki Green Card başvurularında en önemli husus verilen bilgilerin hukuka uygunluğu olup, başvuru sürecinde eksik ya da yanlış bilgi vermek doğrudan diskalifiye olmaya yol açmaktadır. Bu sebeple başvuru süreci titizlikle yönetilmeli, başvuru sonucunu öğrenmenin tek yolu olması nedeniyle de konfirmasyon numarası mutlaka not edilmelidir. Kazanan başvuru sahipleri vize görüşmeleri için ayrıca hazırlanmalı, görüşme günü götürülmesi gereken belgeleri eksiksiz teslim etmelidir.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Uwaifo, R. (2005). Comparing the “DV” lottery with the point system: costs, benefits and a superior alternative (No. 0509009). University Library of Munich, Germany.
[2] 2022 Çeşı̇tlı̇lı̇k Göçmen Vı̇ze Kurası Yönergesı̇, U.S Department Of State, Travel.State.Gov, Erişim için: https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-Turkish.pdf (Son erişim tarihi: 05.10.2022)
[3]Yeşil Kart Çekilişi, ABD Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye’deki Konsolosluklar, Erişim İçin: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/immigrant-visas-tr/diversity-visa-tr/cesitlilik-vizesi-nedir/ (Son erişim tarihi: 05.10.2022)
[4] U.S. Code (e.g. 8 U.S.C. Section 1158)
[5] Eşin adının, doğum tarihinin, cinsiyetinin, doğduğu şehrin, doğduğu ülkenin ve fotoğrafının başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Yasal olarak ayrı yaşama kararı verildiyse diğer eş başvuruya eklenemeyecektir. Ayrıca DV programı ile göçmenlik hakkı almak istemiyor olsalar bile 21 yaşından küçük ve evli olmayan tüm çocukların adının, doğum tarihinin, cinsiyetinin, doğduğu şehrin, doğduğu ülkenin ve fotoğrafının başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Evli olmayan çocuğun 21 yaşını doldurmadan başvurması halinde, vizeyi alamadan 21 yaşını dolduran çocuk da 21 yaşının altında gibi değerlendirilecektir.
[6] 2022 Çeşı̇tlı̇lı̇k Göçmen Vı̇ze Kurası Yönergesı̇, U.S Department Of State, Travel.State.Gov, Erişim için:
https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-Translations/DV-2022-Instructions-Turkish.pdf (Son erişim tarihi: 05.10.2022)
[7] İbid
[8]Çeşı̇tlı̇lı̇k Göçmen Vı̇ze (Dv) Başvuru Sahı̇plerı̇ İçı̇n Yönergeler, usembassy, Erişim İçin: https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/sites/91/DV-Instructions-TR.pdf (Son erişim tarihi: 05.10.2022)
[9] İbid