Almanya Havalimanlarında Türkiye’den İşçi İstihdamı ile İlgili Bilgi Bülteni
A. Giriş
Almanya, ülke içerisindeki havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti’nden özel izinli işçi (‘’İşçi’’) getirmeye yönelik gerekli süreci başlatıyor. Bu konuyla alakalı olarak Almanya içerisinde birçok uçak seferinin iptal edildiği ve yanı sıra birçok seferin gecikmesinden dolayı da yolcular gidecekleri yerlere geç ulaştığı önceki dönemlerde tespit edilmişti.
Bundan sebeple Federal Çalışma Bakanlığına yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir düzenleme teklifi verilmiştir. Sunulan bu teklifte tüm yer hizmetlerinde personel sıkıntısının yaşandığı ve bu kapsamda yabancı işçi alımının yapılması gerektiği de ayrıca talep edilmiştir. Özellikle tatil sezonu nedeniyle havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısı, önceliğini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oluşturduğu işçiler ile çözüme kavuşturulacaktır.
B. Alman Resmi Kurum Açıklamaları
Yapılan açıklamada, Alman Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Volken Wissing ve İçişleri Bakanı Nancy Feaser ve ayrıca Çalışma Bakanı Hubertus Heil, havalimanlarına yönelik işçi istihdamı için planlanan düzenlemenin kapsamını açıklamışlardır. Özellikle Covid-19 salgın sürecinde havalimanı personellerinin iş bıraktıkları ve bundan sebeple, planlanan uygulama sonucunda, personel eksikliğinden dolayı, uçuşların iptal edilmesinin veya yolcuların havalimanlarında uzun süre beklemek zorunda kalmasının önüne geçmek istenmektedir.
Hali hazırda bu sorun Avrupa’nın başka ülkelerinde de gözlemlenmektedir. Önceliğini Almanya’nın başlattığı, Fransa, İngiltere gibi uçuş yoğunluğunun fazla olduğu ülkeler adına ileriki dönemlerde bu tarz planlanmaların yapılabileceğini bildiririz.
Konuyla alakalı Alman Ulaştırma Bakanı Wissing, havalimanlarında ayrıca güvenlik ve yer hizmetlerinde personel eksikliği yaşandığını, bu duruma çözüm bulmak için de ülke dışından eleman getirmek durumunda kaldıklarını belirtmiştir.
C. Hukuki Süreç
Hukuki anlamda, Almanya’da çalışabilmek adına, kişilerin geçerli oturum ve çalışma iznine[1] sahip olmaları gerekmektedir. Özellikle karmaşık bir prosedüre sahip olan oturum ve çalışma izin başvurularını önceki bültenlerimizde belirtmiştik.[2] Uygulama kapsamında, Türkiye’den gelecek işçilerin hızlı şekilde oturum ve çalışma izinleri vereceklerini ifade eden Faeser, Almanya’ya getirilmesi planlanan işçilerin Almanya’da çalışmak için uygun olduğunu bilgisini paylaşmıştır. Fakat İçişleri Bakanı Faeser, ülkeye gelecek işçilerin Almanya’da çalışan herkes gibi hukuki prosedür incelemesinden geçeceğini, ayrıca güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğini de eklemiştir.
Konuyla alakalı olarak, hukuki prosedürü kısaltmak amaçlı Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (‘BDL’), Federal Çalışma Bakanlığına getirilmeyi amaçlanan personel için, yasal sınırlandırmaları kaldırıcı ve kısa vadede istihdama ulaşmayı hedefleyen ‘yurt dışından işçi alımını teklif etmiştir’. Ayrıca BDL Türkiye’den gelebilecek işçilerin, Alman havalimanlarında çalışmak adına uygun niteliklerde olduğuna dair de rapor vermiştir.
D. Sonuç ve Genel Değerlendirme
Yukarıda açıklanan sebepler ile, zaten hali hazırda Türkiye’deki sağlık çalışanları adına iş imkânı sağlayan Almanya, (işbu sağlık çalışanlarının Almanya’da istihdamı ile ilgili bilgi bültenine bakabilirsiniz),[3] Alman havalimanlarını da nitelikli işçilere açarak önemli iş fırsatları sunmaktadır. Yasal prosedür sağlıklı bir şekilde yürütülebildiği takdirde, Almanya’da halihazırda hâkim azınlık olarak çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ek olarak Türkiye içerisinden de işçi gönderilebilecek ve yüksek ücretli istihdam söz konusu olabilecektir. Bu noktada hali hazırda Almanya içerisinde başlayan sürecin ileriki dönemlerde Fransa ve İngiltere için de geçerli olabileceğini düşünmekteyiz.
Saygılarımızla,
Gülaç Hukuk Bürosu
[1] Eule, T. G. (2016). Inside immigration law: Migration management and policy application in Germany. Routledge.
[2] Bkz. Almanya’da Oturum İzni Alınma Prosedürü Hakkında Bilgi Bülteni https://gulachukuk.gen.tr/almanyada-oturum-izni-alinma-proseduru-hakkinda-bilgi-bulteni/
[3] Bkz. Almanya’da Sağlık Personeli Olarak Çalışmak İçin Sağlanması Gerekli Şartlar Hakkında Bilgi Bülteni,